Είμαστε γήινοι ... όχι εξωγήινοι, κι η Γη μας είναι η Πηγή μας! Μια ωρίτσα ας της τη δώσουμε χωρίς ηλεκτρισμό, το Σάββατο στις 27 Μαρτίου, από τις 8 και μισή το βραδάκι. Ας ανάψουμε ένα κερί, αντί να παραπονιόμαστε για το σκοτάδι, όπως είχε πει κι ο Γκάντι, κι ας φάμε το βραδινό μας με τα παιδιά και με όσους αγαπάμε όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας λέγοντας ιστορίες, ιστορίες όχι μόνο για το πώς ήταν παλιά... αλλά και για το πώς ονειρευόμαστε να είναι στο μέλλον η ζωή μας!
ενδιαφέροντα οικο-νέα

Μια ώρα φωτεινή για τη Γη... χωρίς πολλά φώτα!
Προσθέθηκε στις: 07/03/2010
Η καρδιά και το στήθος της Salma Hayek!
Προσθέθηκε στις: 03/10/2009
Μια από τις πολύ εντυπωσιακές προσπάθειες αστέρων, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσα από το youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=6htxMJ4cfQs
Η Σάλμα Χάγιεκ στη Σιέρα Λεόνε, θηλάζει ένα ξένο, νεογέννητο, άρρωστο μωρό. Το βίντεο και οι (Αγγλόφωνοι) διάλογοι είναι υπέροχα από μόνα τους, ακόμη περισσότερο όμως όταν μάθουμε τις λεπτομέρειες: Στη Σιέρρα Λεόνε υπάρχει η προκατάληψη ότι οι γυναίκες που θηλάζουν δεν (πρέπει να) είναι σεξουαλικά ενεργές, και ως αποτέλεσμα, πολλοί άνδρες αποθαρρύνουν τις γυναίκες τους από το θηλασμό. Στις Η.Π.Α. από την άλλη μεριά, υπάρχει έντονη προκατάληψη στο να θηλάζει ένα βρέφος από άλλη μητέρα. Με τη δύναμη της διασημότητας, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί θετικά την εικόνα της ως γυναίκας με στήθος επιθυμητό (και από μωρά!), αλλά και ως μητέρας, θηλάζοντας ένα άλλο βρέφος. Μάλιστα, απ' ό,τι αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το άρρωστο αφρικανάκι είναι μόλις μιας εβδομάδας, ενώ έχει γενέθλια την ίδια ακριβώς ημέρα με την κόρη της Χάγιεκ, που φυσικά θηλάζει ακόμη! Τέλος, η διάσημη ηθοποιός δεν κράτησε τα εύσημα για τον εαυτό της, αλλά μνημόνευσε την προ-γιαγιά της, που είχε θηλάσει ένα ξένο πεινασμένο μωρό στο Μεξικό τον περασμένο αιώνα, και είπε ότι θέλει να διδάξει στην κόρη της να μοιράζεται τα πάντα με τους άλλους ανθρώπους, ακόμη και την τροφή της.
Τα σέβη μας και στην προγιαγιά, και στη δισεγγονή... τα καλά παραδείγματα δεν ξεχνιούνται εύκολα ...
Επιστήθιος ακτιβισμός για τις γυναίκες στις Φιλιππίνες.
Προσθέθηκε στις: 03/10/2009
Μπρούμε να δωρίσουμε ένα ευρώ για την προστασία ενός είδους υπό εξαφάνιση, να σβήσουμε συμβολικά τα φώτα για μισή ώρα ... ή να θηλάσουμε το μωρό μας στα πλαίσια της παγκόσμιας πρωτοβουλίας συγχρονισμένου θηλασμού! Δεν κοστίζει τίποτε, ίσα - ίσα οι μητέρες απολαμβάνουν κεράσματα, μασάζ από φυσιοθεραπεύτριες και γυναικεία συντροφιά, ενώ τα μωρά ...σαφώς δε μένουν νηστικά - αυτός είναι και ο στόχος της προσπάθειας!
Το όλο θέμα φαίνεται ευχάριστο και ελαφρά φαιδρό σε όποιον το πρωτοακούει. Για την ιστορία του πράγματος πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο συγχρονισμένος θηλασμός ξεκίνησε από Φιλιππινέζες μητέρες που έβλεπαν μονομέρεια και πίεση πέρα από τα όρια του ηθικού, προκειμένου να αγοράζουν τεχνητά υποκατάστατα γάλακτος (φόρμουλα), τη στιγμή που o μισός πληθυσμός ζει με κάτω από 2 δολάρια την ημέρα, ενώ μεγάλες μερίδες πληθυσμού διαβιώνουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων λόγω καιρικών φαινομένων, χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό για την παρασκευή του υποκατάστατου γάλακτος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός αποτρέπει τη διάρροια και τα αναπνευστικά προβλήματα (πρώτες αιτίες βρεφικής υπανάπτυξης και θανάτου), ενώ εξοικονομεί χρήματα για τη σωστή διαβίωση της μητέρας και της υπόλοιπης οικογένειας. Η αγορά υποκατάστατων μητρικού γάλακτος απορροφά περίπου το 27% του οικογενειακού προϋπολογισμού στις Φιλιππίνες! Στη συγκεκριμένη χώρα οι διαφημίσεις των πολυεθνικών είναι εξαιρετικά επιθετικές, πείθοντας τη λεχώνα μητέρα έμμεσα να υποσιτίζεται η ίδια και να τρέφει με νερόβραστο ρύζι τα μεγαλύτερα παιδιά, για να αγοράζει φόρμουλα, που διαφημίζεται ως 'το καλύτερο για τα βρέφη'.... Σε άλλες περιπτώσεις, οι φτωχοί γονείς απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα, και διαλύουν το υποκατάστατο με περισσότερο νερό, ή προσθέτουν ακατάλληλες ουσίες (γάλα εβαπορέ κ.ά.) που καταλήγουν σε μητέρες και βρέφη υποσιτισμένα και οικογένειες κάτω από τρομερή πίεση. Το ίδιο το κράτος των Φιλιππινών υπολογίζει ότι αποκλειστικά από τις πρακτικές αυτές σπαταλώνται $21.3 εκατομμύρια δολλάρια σε φάρμακα, και πολλαπλάσια σε γιατρούς και νοσοκομειακά έξοδα. Ας συγχρονιστούμε λοιπόν, θηλάζοντας τα βρέφη μας στις 10 Οκτωβρίου, στις 9 πμ ώρα Ελλάδας. Στο Βόλο η διαμαρτυρία θα γίνει μαζικά, στο Κέντρο Οικογένειας του ΔΟΚΠΥ, Προύσσης 22-26 με Μαγνησίας Ν. Ιωνία Βόλου. Οι μητέρες που θα συμμετέχουν θα καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες, αλλά ΔΕΝ πρέπει να έχουν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους, μπουκάλια με γάλα (μπιμπερό) ή άλλη παιδική βιομηχανοποιημένη τροφή και πιπίλες.
Πληροφορίες και εγγραφές για το συγχρονισμένο θηλασμό στο Βόλο: Μαρία Μακάρθι, 24210 66455 ή kouthor1@ath.forthnet.gr
Πηγές:
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1927465,00.html
www.breastfeedingphilippines.com
Εγκυμονώ -γεννώ - επιλέγω
Προσθέθηκε στις: 26/9/2009
Ομιλία για όλες τις μέλλουσες μαμάδες, αλλά και για όσες / όσους θέλουν να ενημερωθούν και να συμβάλουν στον επαναπροσανατολισμό των πρακτικών τοκετού και μητρότητας στην Ελλάδα:
Γεννώντας Φυσικά: η ψευδαίσθηση των επιλογών και τα δικαιώματα των γονιών.
Υπεύθυνοι οργάνωσης:
ο Σύλλογος "Εγκυμονώ - Γεννώ - Επιλέγω"
Προσκεκλημένη ομιλήτρια:
Beverley A Lawrence Beech, επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου για τη βελτίωση των μαιευτικών υπηρεσιών στην Αγγλία, με δράση για πάνω από 30 χρόνια, από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της το 1976.
Πότε;
Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 6 μμ
Πού;
στο κτήριο του ΕΔΟΘ (ένωση δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης), Προξένου Κορομηλά 51 στον 4ο όροφο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.birthchoices.gr, info@birthchoices.gr
Αυτοκίνητοι εναντίων αυτοκινήτων!
Προσθέθηκε στις: 18/9/2009
Πόλη χωρίς αυτοκίνητο, τέσσερις μέρες έμειναν, κι οι babywearers -μαμάδες χωρίς καρότσια- υπενθυμίζουν:
Σήμερα Σάββατο έχει ποδηλατοδρομίες στο Πεδίο του ¶ρεως στις 12 το μεσημέρι! Φόρτσα στο πετάλι, ενάντια στους 'κλέφτες των ποδηλάτων μας', για μια μέρα έστω...
... αλλά αν παρόλα αυτά αντί για ορθοπεταλιές, 'τραβάτε κουπί' μπροστά στον υπολογιστή σας, μπορείτε να συνδεθείτε πνεύματι με τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=Eka5dSS06so
Η κουλτούρα του σκουπιδοντενεκέ:
Προσθέθηκε στις: 13/9/2009
Τον έχουμε δίπλα μας, με ένα απλό ανοιγόκλεισμα μας απαλλάσσει από ο,τιδήποτε δε χρειαζόμαστε. Ακολουθώντας το θεώρημα 'παύω να το βλέπω, άρα παύει να υπάρχει', πετάμε απίστευτες ποσότητες υλικών... Ειδικότερα για τα τρόφιμα που πετιούνται, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε πρόσφατα σε βρεττανικό κανάλι, τα αριθμητικά στοιχεία είναι σοκαριστικά: Η μέση τετραμελής οικογένεια στην Αγγλία πετάει πάνω από 220 κιλά φαγητού το χρόνο - δηλαδή σχεδόν ένα κιλό την ημέρα. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα πετιούνται όσο είναι ακόμη καταναλώσιμα (σχόλιο: και τα υπόλοιπα δεν θα είχαν χαλάσει αν δεν τα είχαν αφήσει!). Σε κόστος, υπολογίζεται ότι ξοδεύονται περίπου 10.000.000.000 (δέκα δισεκατομμύρια) βρετανικές λίρες κάθε έτος για αυτά τα τρόφιμα, που καταλήγουν στις χωματερές! ( -ανατριχιάσαμε κι εμείς οι Έλληνες, αλλά κατόπιν μετρήσαμε τι πετάξαμε την περασμένη εβδομάδα...).
Με αφορμή αυτές τις παρατηρήσεις, καταγράψαμε απλές ιδέες από οικογένειες (Βρεττανικές κ Ελληνικές) που δεν πετούν μεγάλες ποσότητες φαγητού, ώστε να οργανωθούμε καλύτερα για το χειμώνα που έρχεται. Τις μοιραζόμαστε μαζί σας εδώ:
- Μη ψωνίζετε πολλά! Απλά, όσο πιο πολλά ψωνίζετε, τόσο πιο πολλά θα πετάξετε - κι ας είναι προσφορές (1 πληρώνεις = 1 δωρεάν κλπ)
- Γνωριστείτε καλύτερα με το ψυγείο σας! Να φροντίζετε να ξέρετε κάθε μέρα τι ακριβώς υπάρχει μέσα στο ψυγείο σας, για να μη μαγειρεύετε ή ψωνίζετε άδικα, ενώ ήδη είστε εφοδιασμένοι με όσα χρειάζεστε.
- Ψωνίστε με αριθμούς, με βάση τα άτομα της οικογένειάς σας - για παράδειγμα, υπολογίστε πόσα μήλα ή πόσα καρότα θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα, και μη τα αγοράζετε με βάση τη συσκευασία τους, που ρεαλιστικά ίσως δεν μπορείτε να την εξαντλήσετε. Έτσι, όχι μόνο δεν θα πετάτε, αλλά και θα τρώτε πιο φρέσκα τρόφιμα.
- Αν ξέρετε ότι αγοράσατε περισσότερα από όσα θα καταναλώσετε, καταψύξτε τα όπως είναι, ή μετά από βράσιμο (π.χ. μπορείτε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα σάλτσας, παστίτσιου, λαχανικών σε φέτες κλπ που να φυλάσσονται σε δοχεία στο στην κατάψυξη, ωμα ή έτοιμα για χρήση).
- Φάτε τα υπόλοιπα από το μαγειρεμένο χτεσινό φαγητό, την επόμενη μέρα - μη θεωρείτε υποχρεωτικό να 'βάλετε κατσαρόλα' κάθε μέρα. Εξοικονομείτε χρόνο, ώρες εργασίας, ενέργεια -και μαθαίνετε σιγά σιγά να μαγειρεύετε την ορθή ποσότητα.
- Γίνετε δημιουργικοί και υπερήφανοι με τα χτεσινά σας υπόλοιπα: Κατασκευάστε ομελέτες ή σάλτσες από τις χτεσινές σαλάτες, ογκρατέν από τα χτεσινά μακαρόνια, κεφτεδάκια από το παλιό ψωμί, μαρμελάδα από τα μαλακωμένα φρούτα... αφού είναι κοινή γνώση ότι τέτοια είναι η βάση και για τα πιο 'γυαλιστερά' διαφημιζόμενα προϊόντα του εμπορίου!
- Παραγγείλτε online ή τηλεφωνικά, αν είστε επιρρεπής στους 'πειρασμούς' του Super Market. Έχει αποδειχτεί ότι ψωνίζουμε πολύ περισσότερα από όσα προγραμματίζουμε αν δεν έχουμε κατάλογο με τις ανάγκες μας, ειδικά αν είμαστε πεινασμένοι ή πολύ εξαντλημένοι στο Super Market. Επομένως, η συμβουλή εδώ είναι:
- Πηγαίνετε για ψωνια χορτάτοι, όχι πεινασμένοι! Έχετε μαζί σας ακριβή κατάλογο με τις ανάγκες σας.
- Γίνετε παλιομοδίτες όσον αφορά στα ψώνια, και μην αγοράζετε εύκολα κάτι που μπορείτε να φτιάξετε.
Να σε κάψω Γιάννη μου... και 1606 επώνυμα αντηλιακά
Προσθέθηκε στις: 14/07/2009
Μελέτη στα συμβατικά αντηλιακά του 2009: "να σε κάψω Γιάννη μου, να σε αλείψω λάδι" - και μακάρι να ήταν λάδι...
Πηγή: www.ewg.org
Η 'ανακάλυψη' των μάρσιπων
Προσθέθηκε στις: 02/07/2009
Είναι πανάρχαια η χρήση του μάρσιπου για να ηρεμούν τα παιδιά, αλλά και για να είναι ασφαλή κοντά στη μητέρα όσο εκείνη χρειάζεται τα δύο χέρια ελεύθερα για να εργάζεται, κυρίως σε ορεινές περιοχές, αλλά όχι μόνο.
Ένα ενδιαφέρον αρχείο, καθόλου νέο (... του 1963!) αλλά πολύ εντυπωσιακό, βρίσκεται στα αρχεία του αμερικανικού τηλεοπτικού CBC
Εντυπωσιακή είναι η πρώτη φωτογραφία μητέρας με μωρο σε μάρσιπο που παρουσιάζεται, Ελληνική, από τη Ρόδο ..!
Συνεργασία της Ecofamily με τη WWF Ελλάς
Προσθέθηκε στις: 11/06/2009
Από την ¶νοιξη του 2009 η Ecofamily έχει τη χαρά να βοηθά ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, καθώς ξεκίνησε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έτσι μπορείτε κι εσείς κάνοντας τα ψώνια σας στο κατάστημά μας να υποστηρίξετε το έργο της WWF αγοράζοντας:
καρπούς πλυσίματος soapnuts πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, δίκαιου εμπορίου, αλλά και βιβλία και παιχνίδια της WWF Ελλάς σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία προσεγγίζουν τη διαχείρηση του περιβάλλοντος με τρόπο ευχάριστο για τα παιδιά:
Οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι,
Προστατεύω τον πλανήτη (για παιδιά 3 ετών και άνω)
Προστατεύω τον πλανήτη (για παιδιά 10 ετών και άνω),
Ημερολόγιο WWF 2009
... οι μεγάλες αλλαγές γίνονται και με καθημερινές μικρές επιλογές!
Φωτοδιασπώμενες σακούλες: λύση ή ένας ακόμη οικολογικός μύθος;
Προσθέθηκε στις: 31/05/2009
|
||||||