Ecofamily.gr
 
|  η Ecofamily  | αρχική σελίδα  | χάρτης αναζήτησης  | επικοινωνία  | δωροεπιταγές  | συνεργάτες  |
|  αποστολή στο σπίτι  | τρόποι πληρωμής  | προστασία δεδομένων  | πολιτική επιστροφών  | πνευματικά δικαιώματα  |

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη Αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Στο Καλάθι     · Ταμείο            
                                                                                                                                                                  
  
   

Οικο-σταθερές & πιστοποιήσεις

Γιατί το άλφα ή το βήτα προϊόν μπορεί να αποκαλείται οικολογικό , ή, κατά τον νεώτερο όρο, "πράσινο"; Σύμφωνα με σύγχρονες αντιλήψεις, τα χαρακτηριστικά προϊόντων που τα κάνουν λιγότερο ή περισσότερο "πράσινα" αφορούν σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος:

1. Πρώτες ύλες:

Είναι ανανεώσιμη η πρώτη ύλη του προϊόντος; Για παράδειγμα, το χαρτί που έχει ως πρώτη ύλη το ξύλο, πρέπει να είναι πιστοποιημένο ως προς το είδος της ξυλείας. Από την άλλη πλευρά, υφάσματα ή είδη οικιακής χρήσης από μπαμπού θεωρούνται πολύ πιο 'πράσινα' γιατί το μπαμπού είναι πολύ εύκολα ανανεώσιμη φυτεία (στην ουσία είναι ζιζάνιο).

Σε ποιό βαθμό έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικά στην παραγωγή της πρώτης ύλης; Για παράδειγμα, κάποιο προϊόν από 100% βαμβακερό ύφασμα, μπορεί να έχει καταναλώσει και να φέρει ήδη τοξικές ουσίες στην πρώτη ύλη του.

Είναι φυσικό, ή βιολογικής καλλιέργειας; Φυσικής προέλευσης είναι πολλά προϊόντα, όπως και το προαναφερθέν αμέσως παραπάνω βαμβακερό ύφασμα, ενώ βιολογικής προέλευσης είναι λιγότερα βαμβακερά υφάσματα.

Είναι ήδη ανακυκλωμένο, ολόκληρο ή σε κάποιο ποσοστό; Η επανάχρηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι βασική αρχή της σύγχρονης οικολογίας, αλλά και όλων των παλαιότερων πολιτισμών.

2. Κατασκευή:

Η κατασκευή και η μεταφορά του είναι ενεργοβόρα; Για παράδειγμα, η επιλογή προϊόντων που παράγονται σε ενεργειακά αποδοτικά εργοστάσια, ή ακόμη καλύτερα, σε εργοστάσια που κινούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ασύγκριτα πιο 'πράσινα', λόγω της μη-επιβαρυντικής κατασκευαστικής πορείας.

Η κατασκευή του σέβεται τους πόρους του πλανήτη; Για παράδειγμα, προϊόντα που απαιτούν πολύ νερό, μεγάλη έκταση γής, ή παράγουν αέρια θερμοκηπίου για να παραχθούν, δεν θεωρούνται τόσο 'πράσινα' όσο τα αντίστοιχά τους, που δε δαπανούν πλανητικούς πόρους.

Μόλυνση: η μόλυνση είναι συνήθως μετρήσιμη σε αέρα και νερό. Για παράδειγμα, η χρήση του νερού από μια κατασκευαστική εταιρεία είναι ενδεικτική. Εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον δέχονται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τον εξοπλισμό τους, τα φίλτρα κλπ που χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τον αέρα και το νερό που χρησιμοποιούν.

Συσκευασία: Όσο οικολογικό και να είναι ένα προϊόν, η συσκευασία του μετρά μερικές φορές εξίσου με το ίδιο: Τι υλικό έχει η συσκευασία; Τι προέλευση και τι βάρος έχει, σε σχέση με το προϊον; Ακόμη καλύτερες από τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες είναι οι ανακυκλωμένες και οι επαναχρησιμοποιήσιμες.

Κοινωνικές πρακτικές: Μέρος του οικοσυστήματος αποτελούν και οι άνθρωποι, γι' αυτό οι περισσότεροι πιστοποιητικοί οργανισμοί προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον, περιλαμβάνουν πλέον κριτήρια κοινωνικής ευθύνης και Δίκαιου Εμπορίου: Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πάνω από συγκεκριμένο όριο ηλικίας ανά κατηγορία, να εργάζονται ορισμένες ώρες, να αμοίβονται ικανοποιητικά, να δικαιούνται αργίες και αναρρωτικές άδειες στις οποίες να πληρώνονται, να μην εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες.

η κατασκευή του Χ προϊόντος περιελάμβανε πειράματα σε ζώα; Ήταν η εμπλοκή των ζώων ανεπίβλεπτη ή επίπονη;

3. Χρήση:

Το κάθε προϊόν μπορεί, ανεξάρτητα από το πώς έχει κατασκευαστεί, να υποβοηθά έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπορούν να αντικαταστήσουν χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης το καθένα (το παράδειγμα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών αναφέρεται και στο ζήτημα της απόρριψης, που αναλύεται παρακάτω). ¶λλα προϊόντα, αν και δεν επαναχρησιμοποιούνται, μπορούν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα και μετά το πέρας της 'ωφέλιμης ζωής' τους. Για παράδειγμα, τα βιοπλαστικά από καλαμπόκι, αν και είναι προϊόντα μιας χρήσης, γίνονται άμεσα ζωοτροφή ή λίπασμα, σε αντίθεση με τα πλαστικά που έχουν βάση το πετρέλαιο.

Ελάττωση των τοξικών: Οι βαφές, ή και τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας, είναι πολύ καλά παραδείγματα προϊόντων τα οποία συμβάλλουν στην ελάττωση των τοξικών καταλοίπων τόσο στη γή όσο και μέσα στον οργανισμό μας.

Μείωση της κατανάλωσης: Βασικό κριτήριο για το πόσο πράσινο είναι ένα προϊόν: Κατά πόσον μας απεξαρτά από τις μη-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια ηλιακή ντουζιέρα, για παράδειγμα, ζεσταίνει το νερό χωρίς να χρειάζεται άλλο από τον ήλιο, και ένα ηλιακό ραδιόφωνο επίσης.

4. Απόρριψη:

Βιοδιασπώμενα προϊόντα: Σύντομα μετά τη χρήση τους, δεν αφήνουν κατάλοιπα. Σαφές, πιστεύουμε! Η διάρκεια του ενός έτους είναι περίπου το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη βιοδιάσπαση προϊόντος που θεωρείται 'πράσινο', και είναι σε επαφή με το χώμα. Βιοδιασπώμενα πλαστικά είδη από φυτικά άμυλα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατηγορίας.

Ανακυκλωμένα προϊόντα: Πριν γίνουν αυτό που είναι τώρα (π.χ. τετράδιο, ή χάρακας) ήταν κάτι άλλο (π.χ. λάστιχο αυτοκινήτου, ή ηλεκτρικό κύκλωμα). Δεν είναι απλά ανακυκλώσιμα, είναι ανακυκλωμένα - προσοχή, δεν αρκεί να ανακυκλώνουμε, αν δεν αγοράζουμε και ήδη ανακυκλωμένα υλικά!

Ανακυκλώσιμα προϊόντα: Όσα έχουν τα σχετικά σήματα, αναγράφοντας και την κατηγορία υλικών στην οποία ανήκουν. Είναι σημαντικό και πέρα από αυτό, να γνωρίζουμε και σε τι υλικό μπορούν να μετασχηματιστούν μετά την ανακύκλωσή τους: Θα είναι και πάλι ένα ποιοτικό προϊόν; Θα μπορέσει να ανακυκλωθεί χωρίς μεγάλη παραγωγή ενέργειας; Πόσες φορές μπορεί να ανακυκλωθεί; ... είναι μερικές ακόμη από τις οικο-σταθερές που περιβάλλουν το κατά πόσον ένα 'οικολογικό προϊόν' συμβάλλει πραγματικά για ένα πράσινο πλανήτη.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα κοινής γνώσης και λογικής, που βαρύνουν πάντα όταν προκειται να επιλέξουμε ένα νέο προϊόν, στις παραγράφους που ακολουθούν θα βρείτε επώνυμα στοιχεία σχετικά με τις πιστοποιήσεις των προϊόντων Ecofamily:

 

Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Ecofamily είναι πιστοποιημένες με τους σχετικούς κωδικούς κατά περίπτωση (ISO, ASTM, EN, SA) ως προς την ποιότητα των προϊόντων και τις πρακτικές κοινωνικής ευθύνης (δίκαιων συνθηκών εργασίας, σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης).
Τα προϊόντα μας είναι επώνυμα, και πάντα αυθεντικά - τίποτε λιγότερο. Όπως φαίνεται κατά περίπτωση στον  online κατάλογό μας, τα περισσότερααπό αυτά έχουν βραβευτεί διεθνώς από επίσημους φορείς.
 
Ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, τα προϊόντα μας φέρουν επίσημες πιστοποιήσεις ως προς τα εξής χαρακτηριστικά:
 • βιολογικές πρώτες ύλες
 • υπεροχή αντίστασης στη φθορά
 • μη-τοξικές βαφές
 • απουσία βαρέων μετάλλων
 • πρώτες ύλες ψυχρής πίεσης (στην περίπτωση καλλυντικών)
 • μη-πειραματισμός σε ζώα
   
  κ.ά. κατά περίπτωση
Ειδικότερα, οι πιστοποιητικοί οργανισμοί που ελέγχουν τα προϊόντα που εισάγουμε είναι οι εξής ανά κατηγορία:
 
Μάρσιποι:
 1. SKAL
 2. Control Union
 3. TUV
 4. Oeko-Tex
Βιολογικά ρούχα - υφασμάτινες πάνες:
 1. SKAL
 2. Oeko-Tex SHY0031446 Switzerland
 3. OCIA International Standards (cert.n.: 4558417)
 4. China Environmental Product Certificate 
 5. Bureau Veritas CWB (cert.n.: 06-S181452-2)
 6. ITS testing, University of California
 7. Greenpeace certification & approval
 8. Action Against Pecticides
Βιοδιασπώμενες σακούλες:
 1. UNI EN ISO 9002 (1467)
 2. CERTIQUALITY
 3. IQ NET
 4. CISQ

 

 

 • Βιολογικά καλλυντικά: 

  1. AIAAB, ICEA (Italy)   
  2. ECOCERT (France)
  3. USDA National Organic Program (USA)

  4. SKAL (Netherlands)

  5. IMO (Switzerland)

  6. BioAgriCert (Italy)

  7. Soil Association (UK)

 •  

   

  cheap ray ban sunglasses cheap fitflop sandals outletcheap oakley sunglasses fake oakley sunglasses

  Loading...
  s