Ecofamily.gr
 
|  η Ecofamily  | αρχική σελίδα  | χάρτης αναζήτησης  | επικοινωνία  | δωροεπιταγές  | συνεργάτες  |
|  αποστολή στο σπίτι  | τρόποι πληρωμής  | προστασία δεδομένων  | πολιτική επιστροφών  | πνευματικά δικαιώματα  |

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη Αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Στο Καλάθι     · Ταμείο            
                                                                                                                                                                  
  
   

Καλλυντ -οικο- λογία

Θυμάστε που κάποτε δείχναμε τα νύχια μας στους γονείς μας, για να σιγουρευτούν αν είναι καθαρά,ώστε να μη κινδυνεύουμε από μικρόβια ... τώρα πια, τα ίδια νύχια πρέπει να 'μυρίζουμε' για κρυμμένα συστατικά καλλυντικών που απειλούν την ακεραιότητά μας. Ευτυχώς, για όσους δεν από μας δεν είναι ειδικοί στο άθλημα, διεθνείς οργανισμοί έχουν αρκετά στοιχεία:

Οι διεθνείς κανονισμοί που αφορούν τη δημόσια υγεία αφήνουν τεράστια 'παράθυρα' για να μπορούν οι εταιρείες καλλυντικών 'νόμιμα' να χρησιμοποιούν σχεδόν όποιο συστατικό θέλουν στα προϊόντα τους, από τα βρεφικά σαμπουάν έως τις αντηλιακές κρέμες, χωρίς να υποχρεούνται να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για την ασφάλειά τους. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν το 90% από τις 10.500 γνωστές ουσίες που χρησιμοποιούνται  για την προσωπική υγιεινή μας δεν έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή Συστατικών Καλλυντικών (Cosmetic Ingredient Review), τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (FDA), αλλά και από κανένα δημόσιο αρμόδιο οργανισμό, σύμφωνα με την Μ.Κ.Ο. Environmental Working Group (EWG). Γνωρίζοντας ότι ο κάθε άντρας, η κάθε γυναίκα και το κάθε παιδί χρησιμοποιεί περίπου 10 διαφορετικά προϊόντα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι, υγρού ή πούδρας καθημερινά, το ζήτημα της ασφάλειας των συστατικών ουσιών αυτών γίνεται επείγον. Πολλά από αυτά τα συστατικά δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες, και αν απλά αναγράφονταν, δεν θα επιτρέπαμε να περάσουν ούτε στο κατώφλι του  σπιτιού μας, πολύ περισσότερο μέσα στον οργανισμό μας. Στη λίστα του Οργανισμού EWG περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Πλακούντας: ...! Ενώ τα παράγωγα του πλακούντα από άνθρωπο και από αγελάδα δίνουν στην επιδερμίδα μας λάμψη και στα μαλλιά μας όγκο, τα ίδια παράγωγα φορτώνουν τον οργανισμό με ορμόνες που επαρκούν για να καταλήξουν σε γυναικομαστία σε μικρά παιδιά, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες έρευνες, διαθέσιμες από τους ειδικούς του EWG.

2. Υδράργυρος: Ακόμη και σε μικρές ποσότητες ο υδράργυρος βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου ... και πώς τότε βρίσκεται στα καλλυντικά, στη φωτισμένη εποχή μας; Η ομάδα του EWG βρήκε υδράργυρο σε μάσκαρα (μάρκας Paula Dorf ) , καταλογογραφημένο ως συντηρητικό υδραργύρου με την ονομασία "thimerosal" (το ίδιο στοιχείο έχει βρεθεί και σε σταγόνες για τα μάτια).

3. Μόλυβδος: Πάμπολλες μελέτες επιβεβαιώνουν τους κινδύνους από δηλητηρίαση του οργανισμού από μόλυβδο, ιδιαίτερα όσον αφορά στον αναπτυσσόμενο παιδικό εγκέφαλο. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, κι όμως έχει βρεθεί για παράδειγμα στην επώνυμη βαφή μαλλιών Grecian Formula 16 καθώς και σε άλλες σκούρες ανδρικές βαφές μαλλιών. Η συγκεκριμένη ουσία μάλιστα δεν μένει στα κύτταρά μας, αλλά απαντά και σε αντικείμενα του σπιτιού, όπως είδη εστίασης, πόμολα από πόρτες και άλλα.

4. Αρώματα: Τα αρώματα ανήκουν σε μια εντελώς γκρίζα περιοχή της νομοθεσίας, έτσι που να μην είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να καταγράφουν κανένα από τις εκατοντάδες στοιχεία που συνδυάζονται σε κάθε ένα άρωμα. Οι αρωματικές ουσίες είναι ανάμεσα στα 5 ισχυρότερα αλλεργιογόνα, ενώ περιέχουν νευροτοξίνες - η μόνη λύση σύμφωνα με την EWG είναι απλά να αποφεύγουμε τα αρώματα.

5. Λευκαντικό δέρματος με την ονομασία "Hydroquinone": Χημικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει ωχρόνωση, και συνίσταται να αποφεύγουμε λόγω της σοβαρότητας και μη αναστρεψιμότητας της ασθένειας από τον FDA. 

6. Νανοσφαιρίδια: Δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί επίσημα, πρόκειται για μικροσκοπικές εφευρεσούλες που βρίσκονται σε πάμπολλα καλλυντικά. Γιατί; Απλά, δεν υποχρεώνονται να τα δηλώνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες. 

7. Φθαλάτες: Χημικοί πλαστικοποιητές, δραστικότατες τοξίνες στην καταστροφή των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Προκαλούν καταστροφή του σπέρματος, εκθήλυνση σε αρσενικά βρέφη, ή ανικανότητα. Συνηθισμένο συστατικό σε βερνίκια νυχιών, με την ονομασία dibutyl phthalate, ενώ σε πολλά άλλα προϊόντα 'κρύβονται' πίσω από την ονομασία 'άρωμα' ('"fragrance") - άλλος ένας λόγος να επιλέξετε προϊόντα χωρίς άρωμα. 

8. Παραπροϊόντα του πετρελαίου: Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαλακτικών ουσιών σε κρέμες προσώπου, κατασκευάζονται από τα ίδια εργοστάσια που παράγουν τη βενζίνη για το αυτοκίνητό σας, περιέχουν καρκινογενείς προσμίξεις. Περιέχονται σε βρεφικά σαμπουάν, καθώς και σε σαμπουάν για το μαλάκωμα του δέρματος της κεφαλής, με την ονομασία "1,4-dioxane" και "coal tar".

Επιστροφή στα Βιολογικά καλλυντικά!

cheap ray ban sunglasses cheap fitflop sandals outletcheap oakley sunglasses fake oakley sunglasses

Loading...
s