Ecofamily.gr
 
|  η Ecofamily  | αρχική σελίδα  | χάρτης αναζήτησης  | επικοινωνία  | δωροεπιταγές  | συνεργάτες  |
|  αποστολή στο σπίτι  | τρόποι πληρωμής  | προστασία δεδομένων  | πολιτική επιστροφών  | πνευματικά δικαιώματα  |

    Αναζήτηση:          
Σύνθετη Αναζήτηση 
   Το καλάθι είναι άδειο
     · Στο Καλάθι     · Ταμείο            
                                                                                                                                                                  
  
   

'Έξυπνο' ... υπνοδωμάτιο

Το πλύσιμο προκαλεί την μεγαλύτερη φθορά στα ρούχα αλλά επιβαρύνει και το περιβάλλον, αν δε γίνεται σωστά. Με το πλύσιμο αναλώνεται πολύ νερό και ενέργεια, γιαυτό καλό είναι να πλένουμε μόνο όταν έχουμε αρκετά ρούχα για να γεμίσει ο κάδος. Για να μη φθείρονται οι εξωτερικές επιφάνειες των ρούχων, τα γυρίζουμε από την ανάποδη. Για καλύτερη απομάκρυνση των λεκέδων, δεν αυξάνουμε γενικά τη δόση του απορρυπαντικού αλλά χρησιμοποιούμε τοπικό βιοδιασπώμενο υγρό κατά των λεκέδων, μη τοξικό, ή αλάτι διαλυμένο σε νερό, για μισή ώρα πριν το πλύσιμο. Επιλέγουμε απορρυπαντικό που να βιοδιασπάται και να μην περιέχει φωσφάτες, και αποφεύγουμε να στεγνώνουμε στο στεγνωτήριο, τόσο για να μη φθείρονται τα ρούχα, όσο και για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Επιστροφή στα οικο- καθαριστικά!

Αν πρόκειται να αγοράσουμε πλυντήριο, ψάχνουμε για τύπους που να έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση (κατηγορίας Α) και επιλογές για προγράμματα ήπιας χρήσης.

Πριν αγοράσουμε κάτι, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο. Λέγεται ότι τα ρούχα μας είναι σαν τα οικιακά μας ζώα: πρέπει να ξέρουμε αν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας, και να έχουμε υπόψη μας ποιός θα τα φιλοξενήσει όταν εμείς δεν θα μπορούμε. Μπορεί να ακούγεται λίγο ψυχαναγκαστικό, αλλά αν ξέρουμε ποιά σχέδια και χρώματα μας πηγαίνουν, τόσο ως προς τα ρούχα όσο και ως προς τα αξεσουάρ του δωματίου, θα έχουμε υπέροχες ντουλάπες, με είδη που ταιριάζουν μεταξύ τους, κι όταν τις ανοίγουμε δε μας πιάνει πονοκέφαλος!

Ένας καλός οδηγός είναι το "σήμερα, και σε δύο χρόνια": Μου κάνει αυτό το ρούχο σήμερα, ή πρέπει να χάσω αυτό το ενάμισι κιλό πρώτα; Και, θα χρησιμοποιώ αυτό το αντικείμενο σε δύο χρόνια από τώρα;

Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια ρούχα μέσα και έξω από το σπίτι: ΄Οσο και να βιαζόμαστε, δεν ωφελεί καθόλου να μαγειρεύουμε στη χύτρα με το κουστούμι της δουλειάς, απλά.

Μάθετε βασικές τεχνικές ρουχο-διάσωσης: ράψιμο κουμπιών, για παράδειγμα (αν είστε ανεπίδεκτος/η, βρείτε το θάρρος να ρωτήσετε ποιός από τους φίλους σας κατέχει την τέχνη). Εναλλακτικά, βρείτε μοδιστράδικο στο δρόμο για τη δουλειά σας, ή κοντά σε κάποιο μαγαζί όπου πηγαίνετε συχνά ούτως ή άλλως.

Αγοράστε βιολογικά βαμβακερά ρούχα: Αν και έχουμε πολύ θετική άποψη για τα "100% βαμβακερά" υφάσματα, δυστυχώς τα συμβατικά βαμβακερά ακολουθούν πολύ σκοτεινή πορεία μέχρι να φτάσουν στο ράφι μας, για να το θέσουμε κομψά. Το βαμβάκι δεν είναι ούτε καθαρό, ούτε αποπνέει φρεσκάδα, ούτε είναι φυσικό, τα τελευταία 40 - 50 χρόνια. Κάθε κοντομάνικο μπλουζάκι χρειάζεται μια κούπα φυτοφάρμακαι και λιπάσματα για να παραχθεί. Οι εργάτες που το παράγουν υποφέρουν κατά χιλιάδες από οφθαλμικές και δερματικές παθήσεις και στειρότητα, ενώ η φύση της καλλιέργειας του βαμβακιού δυστυχώς ωθεί την απασχόληση χιλιάδων παιδιών, τα οποία είναι ακόμη περισσότερο ευαίσθητα στα χημικά. Ευτυχώς, το βιολογικό βαμβάκι γίνεται όλο και περισσότερο προσιτό.

Ενώ το βιολογικό βαμβάκι εξαπλώνεται, οι μεγάλες αλυσίδες ρούχων εκμεταλλεύονται την έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει ακόμη, και συνδυάζουν βαμβάκι από όντως βιολογικό βαμβάκι, με υλικά επεξεργασίας και βαφές τοξικές, καθώς και με αξεσουάρ (κουμπιά κλπ) που εκλύουν μόλυβδο. Επιπλέον, για να κρατούν τις τελικές τιμές των βιολογικών προϊόντων χαμηλά, οι πολυεθνικές που ασχολούνται με το εμπόριο βιολογικών προϊόντων ενδέχεται να ακολουθούν σκληρές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Προσοχή λοιπόν, στο έξυπνο υπνοδωμάτιό μας μη πιαστούμε στον ύπνο - οργανισμοί παρακολούθησης του Δίκαιου Εμπορίου και πληροφόρησης του κοινού, όπως το SweatShop Watch, Ethical Consumer και Behind The Label είναι πολύ καλές πηγές αναφοράς.

Επιστροφή στα βιολογικά ρούχα Δίκαιου Εμπορίου...

Για να μη ξεχνάμε τα νούμερα, υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικάνος πετά κάθε χρόνο περίπου 30 κιλά ρούχα και υφάσματα. 25% του συνόλου των παρασιτοκτόνων χρησιμοποιούνται για το συμβατικό βαμβάκι! (ο λόγος είναι ότι τα υβρίδια του συμβατικού βαμβακιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, σε αντίθεση με τις παλιές ποικιλίες, ειδικά τις φυσικά έγχρωμες, οι οποίες έχουν κάπως μικρότερες ίνες, και είναι δυσκολότερη η επεξεργασία τους). 47% των χημικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του βαμβακιού είναι χαρακτηρισμένα επίσημα ως "πιθανώς καρκινογόνα", "γνωστά καρκινογόνα" ή "δυνάμει καρκινογόνα". Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ουσίες acephate, dichloropropene, diuron, fluometuron, pendimethalin, tribufos, και trifluralin, σύμφωνα με τον Οργανισμό US Environmental Protection Agency. 67 εκατομμύρια θάνατοι πουλιών οφείλονται στα παρασιτοκτόνα. Η τεράστια αύξηση των τερατογενών βατράχων (με περισσότερα πόδια και μάτια), και η παράλληλη δραματική μείωση των μελισσών οφείλονται πιθανότατα στην ίδια αιτία...

cheap ray ban sunglasses cheap fitflop sandals outletcheap oakley sunglasses fake oakley sunglasses

Loading...
s